Omtale; Forlatte hus og noen av menneskene som bodde i dem av Britt Marie Bye

For en liten stund siden leste jeg gjennom fotoboka Forlatte hus og noen av menneskene som bodde i dem av Britt Marie Bye og i dag kommer omtalen.

Beskrivelse fra forlaget
Britt Marie Bye har gjennom nesten 10 år reist Norge på langs og på tvers for å fotografere forlatte hus. 63 av disse husene har fått plass i denne boken. I tillegg til vakre bilder av hus over hele landet, får bokkjøperne også møte menneskene som en gang bodde i husene. Forfatteren har gjort en enorm journalistisk research: Hun har søkt gjennom register og historielag, kommet i kontakt med naboer, arvinger, etterlatte. Hun har funnet frem historier om hvem menneskene som en gang bodde i disse husene var, og hvilke historier de etterlot seg. Det er spennende, rare, triste og fine historier. De korte tekstene har skjønnlitterære kvaliteter, selv om de naturligvis fyller alle kriterier for autentisk gjengivelse av historien. Gjennom kamerablikket til Britt Marie Bye får man se hva som skjer med et hus når mennesket blir borte. Verdien av et menneske for et hus fremstår som vel så sentralt som verdien av et godt og varmt hus for et menneske. De er gjensidig avhengig av hverandre, og i denne boken møter vi 63 hus, hvor menneske og hus har skilt lag. Resultatet er forfall, men i noen tilfeller er husene såpass intakte at man kan lese av husene hvordan menneskene levde. Husene er som tidskapsler, som tar oss tilbake til perioder mellom 1700-tallet og frem til 1980- tallet, fotografert i nåtid. Disse husene er levende, tomme museer, spredt over hele landet.

Mine tanker om boka
For oss som er interesserte i fotografi, forlatte og/eller gamle hus, urban exploring, samt historie, er dette en veldig kjekk bok. Jeg har fulgt forfatteren på Instagram en god stund, og synes fotografiene hennes av forlatte hus er helt fantastiske. Det er fascinerende å lese historien til noen av husene, sånn at en får et lite glimt av fortiden.

Det er i hvert fall en bok jeg trygt kan anbefale.

Comments

Popular posts from this blog

Spotlight; Dancing in the Rain av Lucy Appadoo

Review; The Prettiest Girl in the Grave by Kristopher Triana

Annoncing the 2023 Diversity Reading Challenge