Omtale; Mischling av Affinity Konar

I forbindelse med Historical Fiction Challenge, endte jeg opp med å lese Mischling av Affinity Konar og i dag kommer omtalen av romanen.

Beskrivelse fra forlaget
I 1944 ankommer de tolvårige tvillingsøstrene Pearl og Stasha til Auschwitz sammen med tusenvis av andre jøder. De to jentene havner i «Mengeles Zoo», der Josef Mengele utsatte tvillinger for redselsfulle genetiske og kirurgiske eksperimenter. Pearl og Stasha søker tilflukt i sitt private univers av hemmelige leker, gåter og språk som skjermer dem fra leirens grusomheter. En vinterdag forsvinner Pearl. Stasha sørger over sin tvillingsøster, og etter at Den røde armé frigjør leiren, tar hun seg gjennom det krigsherjede Polen og trosser hungersnød, kaos og fiendtlige landsbyboere med to mål for øye: Å finne sin forsvunne tvilling og stille Mengele til regnskap for hans grusomheter.

Mine tanker om boka
Det er en tidvis hjerteskjærende bok om overlevelse i en av nazistenes verste leire. Allikevel er det en bok som bør leses, spesielt med tanke på at Mischling også forteller om tvillinger og det Dr. Mengele utsatte dem for. Det eneste er at jeg fikk inntrykk av at det kanskje kunne blitt gjort enda litt mer research i forbindelse med boka. Selv om jeg ser at det har blitt gjort en del, var det som om noe av jævelskapet med å være i Auschwitz ikke eksisterte (eller hadde tendenser til å bli romantisert), sammenlignet med andre bøker med handling fra Auschwitz og lignende leire, samt kaoset som var i etterkant av frigjorte leire og før krigen var offisielt slutt. Det kan vel og merke ha litt å gjøre med at fortellerstemmene i boka var barn, som gjør at ting kan virke litt rosenrødt.

Comments

Popular posts from this blog

Announcing the 2022 Diversity Reading Challenge

Book Tag; Fantasy Book Tag

Announcing the 2022 WWII Reading Challenge