Omtale; Instruks i å skrive horedikt - en antologi av Soudabeh Alishahi og Asbjørn Øverås

For en stund siden leste jeg antologien Instruks i å skrive horedikt, med Soudabeh Alishahi og Asbjørn Øverås som redaktører og i dag kommer omtalen.

Beskrivelse fra forlaget
Norsk PEN arbeider for ytringsfrihet, og har for tredje gang invitert fribyforfattere i Norge til å delta i en antologi for å bli presentert for et norsk og internasjonalt publikum. Boken er tospråklig, på norsk og engelsk. For andre gang skjer en slik utgivelse i samarbeid med Communicatio forlag, som er det ledende forlaget når det gjelder utgivelser av fribyforfattere og andre 'fremmede stemmer' som er har søkt tilflukt i Norge. Den forrige antologien, "Under samme himmel / Under the same sky", utkom i 2012.
Mer enn førti forfattere fra ulike land har funnet trygghet og arbeidsro i de norske fribyene. Et utvalg av dem blir presentert i årets antologi. Fribyforfatterne og andre 'fremmede stemmer' er en viktig tilvekst til norsk samtidslitteratur, og tydeliggjør at samtidslitteraturen er blitt flerkulturell, med andre fortellertradisjoner og basert på mer dramatiske livserfaringer enn norske forfattere stort sett kan vise til, formet i et trygt velferdssamfunn som de fleste av dem er.
Redaktører for boken er Soudabeh Alishahi, som var den første fribyforfatter i Oslo, og Asbjørn Øverås, til daglig redaktør for oversatt litteratur i Aschehoug forlag. Begge er styremedlemmer i Norsk PEN.

Mine tanker om antologien
For min del var det en lett blanding av tekster jeg likte og tekster jeg ikke helt likte. Uansett var det et bredt utvalg, og en har en mulighet for å finne noen tekster en har sansen for. Om ikke annet, er det viktig et bredt utvalg av "fremmede stemmer" blir utgitt, slik at de blir lettere tilgjengelig.

Comments

Popular posts from this blog

Book Tag; Fantasy Book Tag

Announcing the 2022 Diversity Reading Challenge

Announcing the 2022 WWII Reading Challenge