Sunday, 4 March 2018

Omtale: Frontsøstre - norske kvinner under hakekorset av Vegard Sæther

Tatt i betraktning at jeg lenge har vært interessert i andre verdenskrig, og historie på generelt basis, endte jeg opp med å lese Frontsøstre - norske kvinner under hakekorset av Vegard Sæther for en liten stund siden. I dag kommer omtalen av boka.

Beskrivelse fra forlaget
Her fortelles en annerledes historie om kvinners innsats under 2. verdenskrig. Hva motiverte noen til å bli frontsøstre, hvordan utøvde de sin tjeneste, og hva ventet dem da krigen var slutt? Rundt 450 norske frontsøstre ble dømt som landssvikere. Sæther vurderer de nylig frigitte saksdokumentene i et bredt perspektiv, og gir for første gang en samlet presentasjon av frontsøstrenes plass i norsk krigshistorie.

Mine tanker om boka
Det er tydelig at forfatteren har gjort en del research i forbindelse med å skrive boka, samtidig som den indirekte gir innblikk i nazismens oppblomstring i Norge. Boka forteller om et større spekter av erfaringer som kvinnene gjorde, enten det var i Berlin eller ved fronten, og han går så vidt innom konsentrasjonsleire. Boka forteller også om grunnene til hvorfor kvinnene meldte seg og det kan finnes et kritisk blikk på grunnene. Frontsøstre kan om ikke annet belyse hva som skjedde med kvinnene både under, og etter krigen.

2 comments:

  1. Har ikke lest denne boka, men jeg har alltid likt historie og spesielt 2.verdenskrig. Så kanskje jeg skal lese denne en gang. Høres interessant ut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boka var sånn sett interessant, spesielt hvis en er interessert i 2. verdenskrig. :-)

      Delete