Omtale; Forvandlinga av Kathrine Nedrejord

For en liten stund tilbake fikk jeg tilsendt et leseeksemplar av romanen Forvandlinga av Kathrine Nedrejord fra forlaget og i dag kommer omtalen av boka.

Beskrivelse fra forlaget
Hva er det hun ikke orker. Å snakke. Å bruke ord. Å være menneske. Å være voldtatt".

"Forvandlinga" er en roman om å vende tilbake til hverdagen etter en overfallsvoldtekt. K. er en ung norsk forfatter bosatt i Paris. Etter overfallet til-bringer hun noen måneder i Oslo, omgitt av nære venner og familie, før hun returnerer til Paris og forsøker å leve normalt.

K. har ofte valgt annerledes, drevet av åpenhet og eventyrlyst. Hun har reist mye aleine, møtt nye mennesker, lært seg språk. Hun tenker på livet sitt på samme måte som fortellingene hun skriver: Det er hun selv som driver hendelsene fremover og gir mening til det som skjer. Men det brutale overfallet er en hendelse hun ikke selv har valgt, det skriver henne inn i en historie hun ikke ønsker å være en del av, i et språk hun ikke ønsker å bruke.

På en rå og inntrengende måte forteller "Forvandlinga" om en rystende erfaring, samtidig som den trekker opp overraskende forbindelseslinjer til byråkrati, språk og diktning. Det er en formfullendt roman, skrevet med klokskap og varme.

Mine tanker om boka
Forvandlinga er en bok som bør leses av så mange som mulig da den belyser hvordan det er å leve, eller forsøket på å leve, etter en voldtekt. Det er en sterk og tidvis ubehagelig lesning, men av tidligere nevnte grunner er det derfor den bør leses.

I samme slengen, siden boka tross alt omhandler voldtekt, tenkte jeg at det kunne være greit at jeg nevnte at hvis en har blitt utsatt for voldtekt, kan politiet bistå og en kan finne mer informasjon om det her. Dess flere som anmelder, spesielt kjapt etter voldtekten, jo større sjanse er det for at det blir en sak ut av det.

Comments

Popular posts from this blog

Book Tag; Fantasy Book Tag

Announcing the 2022 Diversity Reading Challenge

Announcing the 2022 WWII Reading Challenge