Omtale; Bønn for Tsjernobyl av Svetlana Aleksijevitsj

I forbindelse med Non-fiction Reading Challenge, endte jeg opp med å lese boka Bønn for Tsjernobyl av Svetlana Aleksijevitsj og i dag kommer omtalen.

Beskrivelse fra forlaget
"Jeg har alltid med meg to buketter: en til ham, og den andre legger jeg i hjørnet til henne ... Jenta mi reddet meg, hun tok hele strålingsstøyten, hun ble som en strålingsavleder. Så liten. Det lille nurket ... Kan man virkelig drepe med kjærlighet?"
Ljudmila Ignatenko, enken etter brannmannen Vasilij Ignatenko.

På mindre enn tre døgn ble atomkrafteksplosjonen i Tsjernobyl en global katastrofe som rammet og påvirket hele verden. I dag, 30 år senere, begynner vi å danne oss et bilde av de massive ringvirkningene ulykken har fått. Journalisten Svetlana Aleksijevitj, har i tre år reist rundt i de mest utsatte områdene for å samle vitnesbyrd om livene til menneskene som kom tettest på. Hvordan lever de i dag? Hva opptar dem? Hva tenker de om fremtiden? Hva er deres historie?
I Bønn for Tsjernobyl går Aleksijevitj dokumentarisk til verks og lar menneskene fortelle historiene med sine egne ord. De beretter om dyp sorg og stort mot, men også om å tørre å tenke på fremtiden, om hverdagsgleder, livslyst og menneskers evne til å finne nye måter å leve på i møte med en usynlig trussel.

Mine tanker om boka
Bønn for Tsjernobyl er en tankevekkende bok for de som er interessert i naturvitenskap og europeisk historie. Ofte "glemmer" man menneskeskjebnene når det er snakk om historie og denne boka får frem noen av de stemmene. Det kommer også frem at det til dels har blitt lagt lokk på enkelte elementer ved katastrofen, noe som gjør det enda viktigere at ting kommer frem i lyset.

Comments

Popular posts from this blog

Book Tag; Fantasy Book Tag

Announcing the 2022 Diversity Reading Challenge

Announcing the 2022 WWII Reading Challenge