Omtale; Fangene som forsvant - NSB og slavearbeiderne på Nordlandsbanen av Bjørn Westlie

(Inneholder affiliate linker)

Tatt i betraktning at jeg er interessert i andre verdenskrig, endte jeg opp med å lese boka Fangene som forsvant - NSB og slavearbeiderne på Nordlandsbanen av Bjørn Westlie. I tillegg kan jeg bruke boka i forbindelse med Literary Voyage Around The World Reading Challenge og i dag kommer omtalen av boka.

Beskrivelse fra forlaget
Nærmere 100 000 sovjetiske krigsfanger var slaver i Norge under krigen. Rundt 13 000 av dem var med på å bygge Nordlandsbanen. På den 14 mil lange strekningen fra Mo i Rana til Fauske samarbeidet Norges Statsbaner (NSB) med de tyske okkupantene. 

I Fangene som forsvant forteller Bjørn Westlie den brutale historien om NSBs utnyttelse av de sovjetiske slavearbeiderne, der tusenvis av fanger døde - for siden å bli glemt. 
Etter krigen ble fangenes skjebne knapt omtalt i NSBs egen historie og minnene etter dem ble utslettet. Hvordan kan det ha seg at bare én av NSBs sentrale ledere ble etterforsket etter krigen for samarbeidet med okkupantene?


Bjørn Petter Westlie er norsk journalist, forfatter og historiker. Westlie er nå førstelektor ved Høyskolen i Oslo. Han har vært journalist i KlassBkampen og Dagens Næringsliv. 
Han fikk brageprisen for «Fars krig», om faren som var med i NS og deltok i krigshandlinger på Østfronten.


Mine tanker om boka
Det er en til tider noe rystende bok, både om behandlingen av sovjetiske krigfanger under selve krigen, men også at de gikk i glemselen etterpå. Det er enkelte ting som ikke burde bli feid under teppet, og boka Fangene som forsvant er et eksempel på noe som lenge har blitt glemt.

Dokumentarserien Nazi Megastructures som går på National Geographic har forøvrig laget en episode om Det tredje rikets jernbanesystem på generelt basis.


Comments

Popular posts from this blog

Announcing the 2022 Diversity Reading Challenge

Book Tag; Fantasy Book Tag

Announcing the 2022 WWII Reading Challenge