Omtale; En amerikansk slaves liv av Frederick Douglass

For en stund tilbake leste jeg boka En amerikansk slaves liv av Frederick Douglass og i dag kommer omtalen.

Beskrivelse fra forlaget
En amerikansk slaves liv er et enestående portrett av borgerrettighets­aktivisten og statsmannen Frederick Douglass som barn og ung mann. Den autentiske førstehåndsberetningen gir et direkte og usminket inn­blikk i Sør­statenes nedverdigende og brutale slaveri. Biografien dekker perioden fra Douglass ble født, sannsynligvis i 1818, på en plantasje i Maryland, frem til 1838 da han la slaveriet bak seg og først rømte til New York og siden til New Bedford i Massachusetts.

Boken ble første gang utgitt av Massa­chusetts Anti-Slavery Society i Boston i 1845. Det var sju år før Harriet Beecher Stowe skrev den popu­lære anti­slaveriromanen Onkel Toms hytte, og seksten år før den amerikanske borgerkrigen brøt ut. I løpet av årene før borgerkrigen solgte boka i over 30 000 eksemplarer og ble et uvurderlig verktøy for abolisjonister, og ikke minst en sentral inspirasjons- og informasjons­kilde for Stowes tidobbelt så populære roman.

En amerikansk slaves liv ble grunnsteinen i en litterær og politisk karriere som på den tida aldri hadde sett sin like blant svarte i Vesten.

Oversatt og med etterord av Frode J. Riopelle.

Mine tanker om boka
En amerikansk slaves liv er en tankevekkende bok, hvor grusomhetene med slaveriet ikke blir dysset ned på noen måte. Boka kan være noe ubehagelig til tider, men på den annen side er det viktig å belyse hvordan slaveriet faktisk var og ikke romantisere det. En amerikansk slaves liv er en bok som bør leses av alle uavhengig av bakgrunn, som en advarsel mot fordommer og undertrykkelse.

Comments

Popular posts from this blog

Spotlight; Dancing in the Rain av Lucy Appadoo

Review; The Prettiest Girl in the Grave by Kristopher Triana

Annoncing the 2023 Diversity Reading Challenge