Omtale; Øverst på nazistenes liste av Arne Vestbø

For en stund siden leste jeg Øverst på nazistenes liste av Arne Vestbø, som var "årets bok" i 2017 for Hele Rogaland Leser, og nå kommer omtalen.

Beskrivelse fra forlaget
Velskrevet og engasjerende barnebok om et mørkt kapittel i norsk historie. 
Moritz Rabinowitz kom til Norge fra Polen som 14-åring i 1901. Han endte opp i Haugesund, og med moderne forretningsmetoder og dristige markedsføringsideer slo han seg opp som en av byens rikeste menn. Etter hvert som situasjonen i Europa ble verre for jødene, bønnfalt han i personlige telegrammer statsmenn som Roosevelt og Chamberlain om å gjøre noe før det var for sent. 
Da tyskerne invaderte Norge, var Rabinowitz en av de første de var ute etter. Han klarte først å holde seg skjult, men til slutt ble han funnet og tatt til fange i desember 1940. Han ble deportert til Tyskland og døde i konsentrasjonsleir i februar 1942. Historien om nazistenes jakt på Moritz er dramatisk, og er beskrevet på en måte som blir i tankene lenge.


Mine tanker om boka
Personlig likte jeg boka, spesielt med tanke på at den er rettet mot barn/ungdom og at den personifiserer noe av det som skjedde under andre verdenskrig. Det er ofte "for lett" å henge seg opp i statistikk og lignende når det gjelder krig, og med å fortelle om Moritz Sabinowitz kommer det menneskelige aspektet mer frem, spesielt med det han måtte gjennomgå til og med før krigen begynte.

Vil anbefale folk, spesielt ungdom, å lese denne boka.

Comments

Popular posts from this blog

Spotlight; Dancing in the Rain av Lucy Appadoo

Review; The Prettiest Girl in the Grave by Kristopher Triana

Annoncing the 2023 Diversity Reading Challenge