Omtale; Arkitektens læregutt av Elif Shafak

I forbindelse med Land i verden-prosjektet mitt, endte jeg opp med å lese Arkitektens læregutt av tyrkiske Elif Shafak.

Bygget på historiske hendelser, foregår handlingen på 1500- og 1600-tallet i Istanbul, hjertet i det osmanske riket og forteller om tolv år gamle Jahan som kommer til byen som elefanttemmer. Hoffarkitekten Sinan tar Jahan under vingene og Jahan får være med på byggingen av flere bygninger. Det finnes derimot krefter som motarbeider arkitekten og læregutten.

"Han kunne ikke fri seg fra å tenke at hvis menneskene hadde levd mer som dyrene, uten å tenke på fortid eller fremtid, og uten løgn og forstillelse, ville denne verden vært et fredeligere, og kanskje også et lykkeligere sted."

Selv om jeg likte skrivestilen til forfatteren, og boka var interessant lesing, følte jeg at boka manglet noe drivkraft fra Jahan sin side, siden han for det meste reagerte på "utenforstående ting" i stedet for å ha en indre drivkraft som drev Jahan og historien fremover.

Comments

  1. Var det ikke litt sånn på 1500-tallet da, at fattige mennesker måtte underkaste seg de rikes og arbeidsgivernes og foreldrenes påbud. Sikkert litt vanskelig å lytte til sin egen drivkraft da :) Du ga meg noe å tenke på, men jeg likte boken godt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du er nok inne på noe med tanke på hvordan "systemet" fungerte på den tiden, men det med drivkraften var bare en liten kommentar, for jeg likte boka jeg også. :-)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Announcing the 2022 Diversity Reading Challenge

Book Tag; Fantasy Book Tag

Announcing the 2022 WWII Reading Challenge