Sunday, 27 May 2018

Omtale; Krysseren Blücher - 9. april 1940 av Alf. R. Jacobsen

Da jeg for en stund siden kom over boka Krysseren Blücher - 9. april 1940 av Alf. R. Jacobsen på Løvås i Stavanger, klarte jeg ikke å motstå fristelsen, og nå kommer omtalen av boka.

Beskrivelse fra forlaget
I grålysningen 9. april 1940 seilte den tyske Kampgruppe 5 innover Oslofjorden med den flunkende nye krysseren Blücher i tet. Målet var å vinne rask kontroll over hovedstad, konge og regjering. Hitler spilte høyt. Okkupasjonen av Norge skulle sikre isfrie havner for transport av svensk jernmalm fra Narvik og ubåt- og flybaser i kampen om Atlanterhavet. Dette er fortellingen om en manns vilje og mot. Og om dramaet som kostet hundrevis av tyske liv da krysseren Blücher gikk ned i Drøbaksundet. Det er fortellingen om tysk hovmod og villighet til å ta store sjanser. Og det er den tragiske historien om manglende norsk forsvarsvilje og effekten av en målbevisst nedrustning. Forfatteren gir oss et unikt innblikk i Norges skjebnetime - 9. april 1940.

Mine tanker om boka
Boka greier ut på en brukbar måte hva som skjedde fra Blücher seilte fra Tyskland til den sank i Drøbaksundet, samt forteller om hendelsene fra både norsk og tysk side for et litt mer komplett bilde. I tillegg kan en se at det har blitt gjort en del research i forbindelse med skrivingen av boka, men selv savnet jeg kanskje enda litt mer informasjon om hva som skjedde i ettertid.

No comments:

Post a Comment