10 tips om hvordan få unger til å lese

Etter å ha jobbet blant annet i bokhandel, samt at jeg nå studerer språk og litteratur på universitetet, har jeg funnet noen tips som kan få unger interessert i lesing.

  1. Start tidlig; det er en viss sjarm med å ha kvalitetstid med foreldre når en er liten. Det er mulig å dra nytte av det, og faktisk ha høytlesing, f.eks fra en bildebok eller en eventyr bok.
  2. Litt i sammenheng med overnevnte; prøv å lag det til en rutine, som f.eks. ved leggetid (hint; godnatt-historier og lignende).
  3. Bruk barnas interesser for alt det som det er verdt; har du en gutt som liker fotball eller pirater, finn frem bøker som omhandler enten pirater eller fotball. Ofte hjelper det på at boka omhandler noe som barna faktisk er interessert i.
  4. Les selv og vær et forbilde. Det er her uttrykket "monkey see, monkey do" kommer til sin rette; ungene aper bevisst eller ubevisst etter foreldrene, så hvis du vil at ungen(e) skal bli interessert i lesing, kan det være greit at de ser DEG lese også.
  5. La ungene få velge litt selv. Selv om det kanskje var noen bøker du likte da du var ung, er det ikke sikkert at ungene dine vil like dem.
  6. Dra nytte av at det finnes filmatiserte bøker. Ungene kan f.eks. først lese boka, og som "premie" kan dere se filmen når boka er ferdiglest.
  7. Se om det er mulig å finne en spennende serie som ungen din kan like. Hvis de liker første boka, vet de at det er mulig å lese flere etter hvert.
  8. Ta ungen(e) med på biblioteket og lån bøker. Det blir flere fluer i en smekk, spesielt hvis dere gjør det til en vane; tilbringe tid sammen og de kan få interesse for bøker.
  9. Ikke mas på ungene om at de skal lese; da virker det bare som et ork (eller lekser).
  10. Hvis ungen(e) sliter med lesing, eller har dysleksi, tenk alternativt; lydbøker eller tegneserier/tegneserieromaner kan være vel så bra, om ikke bedre.
Bare som en siste kommentar; husk at det skal være KJEKT. Det er mindre viktig hva de leser, så lenge de leser.

Comments

Popular posts from this blog

Announcing the 2022 Diversity Reading Challenge

Book Tag; Fantasy Book Tag

Announcing the 2022 WWII Reading Challenge