Posts

Showing posts from May, 2015

Omtale; Dirty Pretty Things av Michael Faudet

Image
Jeg har lest en del dikt av Michael Faudet på internett tidligere, og har til slutt lest diktsamlinga "Dirty Pretty Things" som han har skrevet. Diktene (og novellene) i "Dirty Pretty Things" kan klassifiseres som erotiske, sjarmerende, romantiske eller en kombinasjon. Michael Faudet kan i tillegg det å ordlegge seg. Hvis det er en diktsamling som bør leses, er det "Dirty Pretty Things".

Omtale; Come Close av Sappho

Image
Jeg har til nå bare hørt om Sappho, og bestemte meg til slutt for å lese samlinga "Come Close". Med dikt om greske guder, lengsel og ekteskap, blir en nesten trukket tilbake til det antikke Hellas. Og ja, en bør kanskje ha en viss kjennskap til den greske mytologien for å forstå alle referansene. Jeg har kanskje lest bedre dikt, men det var helt grei lesing for det om. "I declare That later on, Even in an age unlike our own, Someone will remember who we are."

Omtale; Judaskysset av Eirik Husby Sæther

Image
For en stund siden lånte jeg krimromanen Judaskysset av Eirik Husby Sæther på biblioteket. Mikael Wulf jobber som politimann ved Kriminalvakta i Oslo og rykker ut ved et mistenkelig overdosedødsfall på Oslo S. Mikaels fosterbror William delte leilighet med den avdøde, men fosterbroren har forsvunnet. Noe annet som har forsvunnet er det tredje medlemmet i kameratgjengen og et stjålet parti med heroin. I frykt for at fosterbroren er i fare, gjør Wulf sine egne utforskninger i rusmiljøet. Judaskysset er kanskje ikke på Agatha Christie-nivå, men det går fint an å lese den for det.

Omtale; Sukkerplantasjen på Puerto Rico av Esmeralda Santiago

Image
For en stund tilbake fikk jeg tak i et leseeksemplar av romanen "Sukkerplantasjen på Puerto Rico" av Esmeralda Santiago, og siden forfatteren er fra Puerto Rico, kan jeg krysse av en plass til i "Land i verden"-prosjektet mitt. I 1844 følger Ana sine forfedres fotspor og reiser til Puerto Rico for å drive en sukkerplantasje sammen med ektemannen og svogeren. Ana er kompromissløs og trosser flere problemer med å drive plantasjen, men i 1861 bryter den amerikanske borgerkrigen ut, noe som gjør at både livet og levebrødet hennes kan gå i grus. Selv om boka var fullt brukbar, følte jeg at tredje-persons fortellerstemmen var litt vel distansert. "Hvordan kan du vite hva du er i stand til, om du ikke omfavner det ukjente?"

Omtale; Antigone av Sophocles

Image
I "Back to the Classics"-utfordringa, var et av punktene skuespill. Personlig endte jeg opp med å lese "Antigone" av Sophocles. Teknisk sett kan jeg vel kanskje også krysse av Hellas i "Land i verden"-prosjektet mitt. "Antigone" er en tragedie om Oedipus sin fryktløse datter som må bøte med livet fordi hun gir broren en verdig begravelse, stikk i strid med hva den herskende onkelen tillot. Tragedien illustrerer motsetningene som til tider eksisterer mellom lydighet og personlig etikk. Selv om skuespillet er bra skrevet, sliter jeg med å lese skuespill, rett og slett fordi at jeg føler at det er noe helt annet å lese et  teaterstykke i motsetning til å se det oppført (og jeg foretrekker det sistnevnte).

Topp ti tirsdag; Bøker jeg tror hadde passet til strandlesing

Image
Nok en tirsdag, og dermed ny topp ti liste, takket være  The Broke and the Bookish . Denne uken er temaet bøker jeg tror hadde passet til strandlesing. Barnepiken av Kathryn Stockett Skriften i min panne av Nafisa Haji Et rike for sultne sjeler av Lorraine López Bienes hemmelige liv av Sue Monk Kidd The Red Shoes av Laura Erwin Det frosten tok av Kari Nygaard Bryllupsgaven av Marlen Suyapa Brodden En overflødig kvinne av Rabih Alameddine Kom hjem av Julie Kibler Mitt elskede Havanna av Daína Chaviano

Omtale; Alex av Pierre Lemaitre

Image
For en stund tilbake fikk jeg et leseeksemplar av thrilleren/krimromanen Alex av Pierre Lemaitre fra forlaget. Siden boka er krim/thriller, kan jeg legge den til på lista i "Cloak and Dagger Mystery"-utfordringa. Alex blir kidnappet og innesperret, noe som fører til at Camille Verhoeven og teamet hans famler i blinde; det er ingen mistenkte eller ledetråder, så håpet svinner fra time til time om å finne henne. Saken er at Alex er smart, og hun glemmer ingen og ingenting, så når politiet finner ut hvor hun har vært innestengt, er situasjonen ikke helt hva politiet trodde. Alex er IKKE en bok for pyser, men den har flere komplekse karakterer og flere tvister i plottet, noe jeg hadde sansen for.

Omtale; Den stumme jenta av Hjorth & Rosenfeldt

Image
For en liten stund siden fikk jeg et leseeksemplar av krimromanen "Den stumme jenta" av Hjorth og Rosenfeldt fra forlaget, og siden det er krim, leste jeg den litt i forbindelse med Cloak and Dagger Mystery Challenge. En familie blir drept og Sebastian Bergmann og Riksmord blir tilkalt. De finner fotspor i huset, som tilhører nøkkelvitnet Nicole, en ti år gammel jente, men hun har forsvunnet. Riksmord finner henne gjemt i en grotte, men hun er for traumatisert til at hun snakker, men Sebastian Bergmann lokker henne til å tegne. Jeg har lest en del krim opp igjennom årene, og synes dette var en fullt brukbar krimroman med enkelte thriller-elementer. Samtidig kom dynamikken frem i Riksmord-temaet og en så dybden i flere av karakterene. "Om han ikke kunne drikke og ikke knulle, kunne han i hvert fall spise diabetesfremkallende mengder med kake."

Omtale; The Mystic Masseur av V. S. Naipaul

Image
Takket være en bokring på  Bookcrossing  fikk jeg sjansen til å lese romanen The Mystic Masseur av forfatteren V. S. Naipaul fra Trinidad. Dermed kan jeg også krysse av Trinidad i "Land i verden"-prosjektet mitt. Boka forteller om Ganesh Ramsumair, og det å gå fra mislykket lærer til å blant annet være en av de mest elskede politikerne i Trinidad. Boka var grei nok lesing, men føler at jeg har lest bøker som har vært utrolig mye bedre enn denne. Det kan vel og merke være andre som kanskje vil like boka, men den var ikke noe for meg.

Dikt; First Love av John Clare

I ne'er was struck before that hour With love so sudden and so sweet, Her face it bloomed like a sweet flower And stole my heart away complete. My face turned pale as deadly pale. My legs refused to walk away, And when she looked, what could I ail? My life and all seemed turned to clay. And then my blood rushed to my face And took my eyesight quite away, The trees and bushes round the place Seemed midnight at noonday. I could not see a single thing, Words from my eyes did start -- They spoke as chords do from the string, And blood burnt round my heart. Are flowers the winter's choice? Is love's bed always snow? She seemed to hear my silent voice, Not love's appeals to know. I never saw so sweet a face As that I stood before. My heart has left its dwelling-place And can return no more

Omtale; Dødsleirene på norsk jord av Jarle Elvemo

Image
Når det var Mammut-salg tidligere i år endte jeg opp med å kjøpe blant annet "Dødsleirene på norsk jord" av Jarle Elvemo. Boka forteller om en del norske dødsleire (for det meste i Nord-Norge) under andre verdenskrig hvor tyskerne sendte store mengder russiske krigsfanger og jugoslaviske partisaner. Fangene måtte bygge vei og jernbane, og fikk umenneskelig behandling. Selv om boka beskriver et av de mørkere kapitlene i norsk historie, er det en bok som allikevel bør leses. Noe annet, som var positivt med boka, er at den er lagt opp/skrevet slik at elever både på ungdomsskolen og videregående kan bruke den i forbindelse med skolearbeid.

Omtale; Tellemarck av Morten Øen

Image
For en liten stund siden fikk jeg et leseeksemplar av romanen "Tellemarck" av Morten Øen fra forlaget. I Nissedal har skandalefotografen Frank og den svartsynte poeten Øen vernissage og alle i bygda unntatt Jarnvold-klanen møter opp. Noe er i emning ute i den kalde vinternatta og da Frank og Øen hører skuddsalver, bestemmer de seg for å flykte, sammen med hunden Blondi. Kombiner satirisk western og Morgan Kane med villmarksroman, så får en "Tellemarck", og det var flere ganger hvor jeg flirte da jeg leste boka.

Topp ti tirsdag; Afrikansk og asiatisk litteratur

Image
Ny tirsdag, og dermed ny topp ti liste, takket være  The Broke and the Bookish . Siden temaet var valgfritt denne uken, bestemte jeg meg for å ta for meg asiatisk og afrikansk litteratur. Min liste er; Kveld hele dagen av Preeta Samarasan Svart mamba av Nadifa Mohamed Under frangipanitreet av Mia Couto Mandelen av Nedjma Purple Hibiscus av Chimamanda Ngozi Adicie Kartography av Kamila Shamsie Khirbet Khizah av S. Yizhar Huset ved moskeen av Kader Abdolah Månepiken av Mehran Amirahmadi En overflødig kvinne av Rabih Alameddine

Dikt; Spring av Michael Faudet

Image

Omtale; Det frosten tok av Kari Nygaard

Image
For en stund siden fikk jeg et leseeksemplar av romanen "Det frosten tok" av Kari Nygaard, og leste den delvis i forbindelse med "Dive Into Diversity"-utfordringa. I 1811 er det matmangel som følge av Napoleonskrigene og den engelske blokaden. I Østerdalen har det ført til sammenstøt mellom samer og fjellbøndene. Marjja og Lea står på hver sin side i konflikten, men begge er ofre, venter barn og mister mennene sine. De to ender opp med et spesielt vennskap for å redde seg selv og ungene, selv om de må kjempe side om side mot folkesnakket og mannen som er ute etter dem begge. "Det frosten tok" er en av de bedre romanene jeg har lest dette året og den viser at når alt kommer til alt, er en ikke så ulike som det en skulle tro.

Omtale; Nature av Ralph Waldo Emerson

Image
I forbindelse med Literary Movement Reading Challenge (Transcendentalism) og Back to the Classics (non-fiction classic) bestemte jeg meg for å lese Nature av Ralph Waldo Emerson. I den utgaven jeg hadde, var essayene "Nature", "History" og "Self-Reliance". I tekstene kunne en ane små hint til det å faktisk reflektere selv, i stedet for å tro på andre sine "absolutte sannheter", noe som faller inn under Transcendentalism. Et av de beste sitatene som illustrerer det jeg har nevnt ovenfor, fant jeg i "Self-Reliance"; "To believe your own though, to believe that what is true for you in your private heart is true for all men, - that is genius." Må bare påpeke at det var flere passasjer i tekstene jeg slet med å lese, så var kanskje ikke helt overbegeistret for tekstene som sådan.

Omtale; Din, alltid av Gøhril Gabrielsen

Image
For en stund siden fikk jeg et leseeksemplar av romanen "Din, alltid" av Gøhril Gabrielsen fra forlaget. Med fatale følger, griper en tolvårig jente inn i foreldrenes sjalusidrama. Senere i livet prøver hun å gjøre opp for seg med å velge vekk kjærligheten for å passe på sin syke mor. Hun finner også ut at hun ikke var så skyldig som hun trodde i den fatale episoden da hun var tolv. Boka viser hvilke valg man gjør og hvor selvutslettende en kan være. Selv om boka var fullt brukbar, var den ikke helt noe for meg.

Omtale; Den største forbrytelsen - ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust av Marte Michelet

Image
Siden jeg er interessert i krigshistorie, endte jeg opp med å lese "Den største forbrytelsen" av Marte Michelet for en liten stund siden, takket være en kopi fra biblioteket. Det er begynnelsen på 1900-tallet og det jødiske ekteparet Sara og Benzel Braude slår seg ned på Grünerløkka. På en annen kant av byen, vokser Stian Bech jr. opp med en antisemittisk høyesterettsadvokat av en far. I februar 1941 ankommer Wilhelm Wagner Oslo for å kartlegge alle jøder i Norge, og i løpet av krigen flettes alle disse personene sin skjebne inn i hverandre og nazismens fanatiske utryddelsesprosjekt. Det er ikke en bok en skal lese hvis en er på jakt etter "hyggelig sengelektyre", men allikevel en bok som kanskje bør leses, fordi det tross alt er en viktig del av norsk historie som i flere tilfeller blir noe "oversett".

Omtale; Barnepiken av Kathryn Stockett

Image
I forbindlese med "Dive Into Diversity"-utfordringa, bestemte jeg meg for å lese "Barnepiken" av Kathryn Stockett. I Jackson, Mississippi på begynnelsen av 60-tallet, møtes tre kvinner. Den 22 år gamle Skeeter har en mor som har kun en plan for henne; gifte seg. Skeeter derimot, har helt andre planer. Hun kommer i kontakt med hushjelpene/barnepikene Aibileen og Minny, fordi hun har et ønske om å skrive bok om hvordan de behandles av deres hvite arbeidsgivere. En blir kanskje forbannet et par ganger hvordan de hvite behandler hushjelpene/barnepikene, har boka allikevel en viss humor. "Vi er bare mennesker. Det er ikke så mye som skiller oss. Ikke på langt nær så mye som jeg trodde." Boka har forøvrig blitt filmatisert.

Topp ti tirsdag; Forfattere jeg virkelig har lyst til å møte

Image
Ny tirsdag, og nok en topp ti tirsdag takket være  The Broke and the Bookish . Denne ukens tema er forfattere jeg virkelig har lyst til å møte. Min liste er; G. D. Falksen Anne Rice Riverbend Lang Leav Michael Faudet Francesca Lia Block James Bowen Leonard Cohen Sue Monk Kidd Bob Dylan

Mailbox Monday Uke 20

Image
I forbindelse med temaet Mailbox Monday fra bloggen  med samme navn , bestemte jeg meg for å skrive om bøker jeg har fått i posten sist uke. Alle bøkene jeg fikk sist uke, er i form av leseeksemplarer fra forlaget, og titlene er som følger; Piken på toget av Paula Hawkins Den usynlige mannen fra Salem av Christoffer Carlsson Ønskemesterens datter (Guder og Monstre) av Laini Taylor Katten min, Jugoslavia av Pajtim Statovci Esther, kanskje av Katja Petrowskaja Tangodanseren av Arturo Pérez-Reverte Dronningen av Tearling av Erika Johansen

Omtale; Blood on the Cowley Road av Peter Tickler

Image
For en tid tilbake fikk jeg sjansen til å lese krimromanen "Blood on the Cowley Road" av Peter Tickler, takket være en bokring på Bookcrossing. Siden det er tross alt en krimroman, kan den brukes til "Cloack and Dagger" utfordringa. Sarah Johnson blir funnet død etter å ha falt fra et parkeringshus. Etter at DI Susan Holden finner ut at Sarah har en forhistorie med psykiske problemer, tror hun at Sarah begikk selvmord, men når Jake, den siste personen Sarah kontaktet før hun døde, blir selv funnet død i Isis-elva, kan ting tyde på helt andre ting. Holden og teamet må finne ut hva som foregår fortest mulig. Jeg har kanskje lest bedre krim enn denne, men den er fullt brukbar lesing og jeg kan godt tenke meg å lese flere bøker i den serien.

Omtale; Skriften i min panne av Nafisa Haji

Image
For litt siden leste jeg romanen "Skriften i min panne" av Nafisa Haji, som passer inn under "Dive Into Diversity"-utfordringa jeg er med på. Saida er amerikaner med indo-pakistansk opprinnelse, og det blir forventet at hun tar hensyn til familien i mange valg hun tar. Det hun derimot har gjort siden barnsben, er å tøye grensene, og i stedet for å gifte seg, blir hun journalist med verden som hjemplass. Det som snur opp ned på alt er en tragedie i familien. Det var en fullt brukbar bok om hvordan det er å havne mellom to stoler.

Dikt; Echo av Christina Georgina Rosetti

Come to me in the silence of the night; Come in the speaking silence of a dream; Come with soft rounded cheeks and eyes as bright As sunlight on a stream; Come back in tears, O memory, hope, love of finished years. O dream how sweet, too sweet, too bitter sweet, Whose wakening should have been in Paradise, Where souls brimfull of love abide and meet; Where thirsting longing eyes Watch the slow door That opening, letting in, lets out no more. Yet come to me in dreams, that I may live My very life again though cold in death: Come back to me in dreams, that I may give Pulse for pulse, breath for breath: Speak low, lean low As long ago, my love, how long ago.

Omtale; Et rike for sultne sjeler av Lorraine López

Image
For en liten stund siden leste jeg romanen "Et rike for sultne sjeler" av Lorraine López i forbindelse med "Dive Into Diversity"-utfordringa. Den 33 år gamle single latinamerikanske Marina lever et kaotisk og hektisk liv. Hun åpner hjemmet sitt for blant annet for sin målløse nevø og hans fortvilte bestevenn etter hun opplevde et brudd. Huset hennes er kanskje fullt, men hjertet er allikevel tomt og Marina leter etter visdom i Gandhi og Dalai Lama. Jeg har kanskje lest bedre bøker enn denne, selv om den var lesbar og lett fordøyelig. Om ikke annet så viser den at det går an å ha troen på det gode i mennesker.

Omtale; Hopp da, så blir vi kvitt deg! En bok om mobbing av Tanja Wibe-Lund

Image
For en stund siden fikk jeg tak i et leseeksemplar av boka "Hopp da, så blir vi kvitt deg! En bok om mobbing" av Tanja Wibe-Lund. Boka er skrevet som en blanding mellom Tine-Mari Lyngbø Mjåtveit sin historie som mobbeoffer og litt som fagbok om mobbing. Boka viser at det ikke er like barnemat å være mobbeoffer og at det har langtidsvirkninger, i flere tilfeller i form av psykiske lidelser. Er det en bok som bør leses i år, så er det kanskje denne. Beklageligvis tviler jeg på at det blir en slutt på mobbing, men det går an å leve i håpet. Og bare et par kommentarer til slutt; Til mobbeofre; Si fra. Til lærere og skoleledelse; Få fingeren ut og gjør mer for å få bukt med mobbinga, og for den saks skyld - ikke legg skylda på mobbeofferet, fordi det er mobberne sin skyld, ikke ofrene. Og ta ofrene på alvor.

Topp ti tirsdag; Bøker jeg sannsynligvis ikke kommer til å lese

Image
Takket være  The Broke and the Bookish  og tirsdagstemaet "topp ti tirsdag", kommer en liste over bøker jeg sannsynligvis ikke kommer til å lese. Min liste; Ulysses av James Joyce Fifthy Shades of Grey - trilogien av E. L. James Twilight-sagaen av Stephanie Meyer DaVinci koden av Dan Brown Verten av Stephanie Meyer Engler og demoner av Dan Brown The Nanny Diaries av Emma McLaughlin Hemmeligheten av Rhonda Byrne The Jane Austen Book Club av Karen Joy Fowler A Portrait of the Artist as a Young Man av James Joyce

Mailbox Monday Uke 19

Image
Mailbox Monday er et ukentlig tema hos bloggen  med samme navn . Tenkte at jeg kjapt kunne nevne noen av bøkene jeg fikk i postkassen sist uke. Where We Once Belonged av Sia Figiel (via Bookcrossing) og disse som leseeksamplar fra forlag; Det blå mellom himmel og hav av Susan Abulhawa Farvel til Eddy Belleguele av Edouard Louis Tyvenes gate av Mathias Énard Maddaddam av Margaret Atwood Marina Bellezza av Silvia Avallone

Omtale; Ta vare på mamma av Shin Kyung-Sook

Image
I forbindelse med "Land i verden"-prosjektet mitt, endte jeg opp med å lese "Ta vare på mamma" skrevet av Shin Kyung-Sook, som er fra Sør-Korea. På bare et lite øyeblikk, forsvinner moren i familien på T-banen i Seoul. Familien samles og prøver å finne henne. Fire fortellerstemmer gir et innblikk i familielivet. Det var en fullt brukbar bok, men ble noe distrahert av andre-persons fortellervinklinga, og det var tidvis noe slit å holde styr på de forskjellige personene.

Omtale; En spire av håp av Ruta Sepetys

Image
I forbindelse med "Land i verden"-prosjektet mitt, bestemte jeg meg for å lese romanen "En spire av håp" av Ruta Sepetys, så nå kan jeg krysse av Litauen. Lina på 15 år fra Litauen lever et helt vanlig liv, frem til sovjetiske soldater kommer og henter henne, mora og broren. De tvinges på et fullpakket tog og de sendes til en arbeidsleir i Sibir, hvor det blir en kamp for å overleve. Det er ikke en bok for personer med en sart sjel, men allikevel en bok som kanskje burde leses, spesielt med tanke på Stalin sine utrenskninger. Med tanke på at Stalin var med og vant krigen over Tyskland, er det kanskje allikevel verdt å ha i bakhodet at det var fra Stalin at Hitler fikk inspirasjon til sine egne leirer.

Dikt; "The Dreams of My Heart" av Sara Teasdale

The dreams of my heart and my mind pass,  Nothing stays with me long,  But I have had from a child  The deep solace of song; If that should ever leave me,  Let me find death and stay  With things whose tunes are played out and forgotten  Like the rain of yesterday.