Omtale; Mens gettoen brant av Alina Margolis-Edelman

For en liten stund siden leste jeg biografien Mens gettoen brant av Alina Margolis-Edelman av to grunner. Den ene er at jeg er interessert i andre verdenskrig, den andre er at boka passet til 2019 Diversity Reading Challenge. I dag kommer uansett omtalen av boka.

Beskrivelse fra forlaget
Boka er en biografi fra ei ungdomstid i Warszawa før og under krigen av en rikt dekorert polsk-fransk barnelege. Den gir nærbilde av hvordan den jødiske befolkning opplevde Holocaust på kroppen i disse dramatiske åra. Jan Inge Sørbø sier det slik: Det som gjer så sterkt inntrykk i denne boka er den heilt sjølvsagde vekslinga mellom eit barn kvardagslege gleder og sorger, og dei uhyrlege redslene som etter kvart blir kvardagen. Berre den som har opplevd ein barndom nær katastrofen, kan skriva så enkelt og sjølvsagt om pendlinga mellom enkle kvardagsting og utryddinga. Alina reddet livet til sin kommende ektemann, Marek Edelman, leder av opprøret i ghettoen i Warszawa. Boka passer også for ungdom.

Mine tanker om boka
Mens gettoen brant er en relativt kort bok, men den bør leses med tanke på tematikken som er hvordan livet var i Warszawa-gettoen under andre verdenskrig og behandlinga jødene fikk. Altfor ofte er det lett å bli opphengt i konstruksjoner og abstrakte konsepter når det gjelder andre verdenskrig, mens denne boka menneskeliggjør deler av historien.

Comments

Popular posts from this blog

Spotlight; Dancing in the Rain av Lucy Appadoo

Announcing the 2025 Diversity Reading Challenge

Announcing the 2022 Diversity Reading Challenge