Thursday, 7 August 2014

Omtale; 12 Years a Slave av Solomon Northup

Med ”Back to the Classics”-utfordringen i bakhodet, har jeg lest ”12 Years a Slave” av Solomon Northup, og kan dermed krysse av kategorien ”amerikansk klassiker”.

Handlingen begynner i 1841, godt før den amerikanske borgerkrigen og Solomon Northup er en suksessfull fiolinist som blir kidnappet og solgt som slave (jepp, han var faktisk født som en fri mann). Dermed må han forlate familien i staten New York og jobbe på bomullsplantasjene i sør, hvor han tilbringer de neste 12 årene, før han til slutt blir fri igjen, og igjennom boka får en et innblikk i brutaliteten i slavenes hverdag på plantasjene.

Boka ble først utgitt i 1853 og fikk sin plass i debatten om slaveri som ledet opp til den amerikanske borgerkrigen. Nå i 2014 har filmatiseringen kommet, for de som eventuelt ville være interessert i det.


”The African race is a music-loving one, proverbially; and many there were among my fellow bondsmen whose organs of tune were strikingly developed, and who could thumb the banjo with dexterity; but at the expense of appearing egotistical, I must, nevertheless, declare, that I was considered the Ole Bull of Bayou Boeuf.

4 comments:

 1. - Men hva syns du om den...?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Var egentlig en bok som var fascinerende, men som gjorde meg "noe" tussete til tider, med tanke på hvordan hvite oppførte seg.

   Delete
  2. Visste ikke at filmen var basert på en bok, det må jeg bare med skam innrømme. Har tenkt alt for lenge å se filmen, men brått ble det litt mindre hast. Kjekkere med bok :)

   Delete
  3. Kjenner til følelsen. Tilhører personlig til gruppen som leser bøka før de ser filmen.

   Delete