Omtale; Den siste vikingkongen - Krigens læregutt av Jan Ove Ekeberg

På jakt etter utgivelser som har kommet ut i år, endte jeg opp med å låne Den siste vikingkongen - Krigens læregutt av Jan Ove Ekeberg på biblioteket for en liten stund siden.

"En trell med venner er en sterkere mann enn en venneløs konge. Den mann som står alene, lever et fattig liv, om han er aldri så rik."

I boka Krigens læregutt, som er første boka i serien Den siste vikingkongen, møter vi den historiske skikkelsen Harald Hardråde som ungdom på hjemgården i Ringerike. Halvbroren Olav kommer en dag til gården, og han jages av fiender etter drapet på Erling Skjalgsson og han må flykte ut av landet. Rane Kongsfostre blir igjen på gården etter Olav har dratt. Selv med bare en hånd trener Rane opp Harald, og duoen reiser ut på en ferd som ender med slaget på Stiklestad, som gjør at Harald sin halvbror om til Olav den Hellige.

"Broren sa at ingen natt er så mørk eller lang at mennesket slutter å håpe. For mennesket slutter aldri å håpe, selv når døden står rett foran dem. Det ligger i menneskets hjerte å håpe. Håpet er et tegn på at mennesket lever, og i daggryet ligger det alltid håp."

Siden det er snakk om historisk fiksjon er det kanskje anbefalt å se på en del av dialogene og de mindre hendelsene som nettopp fiksjon, spesielt med tanke på at det er fra viking-tiden og mangelen på skriftlige kilder som kan underbygge dialogene og de mindre hendelsene. Allikevel var det utrolig interessant og underholdende lesing, og hvis en er interessert i historie og/eller vikingtiden, kan boka definitivt anbefales. I tillegg er det nok action i boka til at jeg vil tro at en del tenåringsgutter vil like den.

Comments

Popular posts from this blog

Omtale; Djeveldansen av Tore Aurstad og Carina Westberg

2019 Diversity Reading Challenge

Review; Past & Present by Judy Penz Sheluk