Thursday, 7 April 2016

Omtale; Vals med Bashir - En krigshistorie fra Libanon av Ari Folman og David Polonsky

Sist måned lånte jeg en liten bunke med tegneserieromaner på biblioteket og Vals med Bashir av Ari Folman og David Polonsky var en av dem. I tillegg får jeg muligheten til å krysse av Israel i forbindelse med "Land i verden"-prosjektet mitt.

15. september 1982 går israelske styrker inn i Vest-Beirut og plasseres rundt flyktningleirene Sabra og Shatila for å hindre at palestinere flykter. Ledelsen i den israelske hæren sender inn kristne libanesiske soldater (falangister) i leirene. Noen timer senere oppdager noen av de israelske soldatene som omringer leirene at en massakre pågår. Ari Folman er blant disse soldatene, og i over 20 år husker han ikke hva som skjedde da de omtrent 2000 sivile palestinerne ble massakrert i leirene. Ari Folman intervjuer gamle venner, medsoldater og andre for å fylle bildet gjennom hans tid som soldat under krigen i Libanon og hva som skjedde under massakren. Boka er basert på filmen med samme navn, og er en selvbiografisk historie fra Folman sin side.

Det var ikke nødvendigvis like behagelig lesing hele tiden, men det er allikevel slike historier som kan være greit å få frem i lyset.

No comments:

Post a Comment