Omtale; Nickel-guttene av Colson Whitehead

Siden jeg allerede har lest The Underground Railroad av Colson Whitehead, ble jeg fristet til å lese Nickel-guttene, spesielt siden boka er inspirert/basert på virkelige hendelser fra Dozier School for Boys.

Beskrivelse fra forlaget
Colson Whitehead følger opp "Den underjordiske jernbanen" med nok en knallsterk roman basert på virkelige hendelser fra de mørkeste kapitlene i svart amerikansk historie.

Elwood Curtis elsker Martin Luther King-LP-en han har fått til jul. Han tror sterkt på at han er like mye verdt som enhver hvit gutt, at han kan skape seg en bedre fremtid bare han arbeider hardt nok, og at hat må møtes med kjærlighet. Men for en svart ungdom i sørstatenes tidlige sekstitall, er en uskyldig feil nok til å ødelegge et liv. Elwood blir dømt til et opphold på forbedringsanstalten Nickel, hvor urettferdighet og sadisme er satt i system.

På Nickel møter han den garvede Turner, som synes han er håpløst naiv, men som likevel blir en trygg venn. Sammen gjør de et forsøk på å oppnå rettferdighet og frihet - et valg som skal kaste skygger langt inn i fremtiden.

Historien om Nickel er basert på den sanne historien om en forbedringsanstalt i Florida, der tusenvis av unge gutter fikk sine liv ødelagt.

Mine tanker om boka
Det er en hjerteskjærende og rystende roman som bør leses om temaer som ikke burde forties, enten det er forbedringsanstalt eller behandlingen av svarte. Det er langt fra behagelig lesing, men forfatteren skriver på en veldig bra måte som engasjerer.

Comments

Popular posts from this blog

Spotlight; Dancing in the Rain av Lucy Appadoo

Review; The Prettiest Girl in the Grave by Kristopher Triana

Annoncing the 2023 Diversity Reading Challenge