Posts

Showing posts from July, 2014

Omtale; The Invisible Man av H. G. Wells

Image
Har til slutt somlet meg til å lese 1001-boka “The Invisible Man” av H. G. Wells, som har vært i bokhylla mi en stund. Bandasjert over hele ansiktet og med mørke solbriller, tror eierne av vertshuset at den nye gjesten Griffin har vært i en ulykke. Med tiden, viser det seg at det ikke er helt tilfelle. Griffin har utviklet en metode som gjør ham usynlig. Det oppstår noen problemer og Griffin må forlate landsbyen han befinner seg, samt oppsøke en gammel bekjent med navnet Kemp. Romanen illustrerer hva som kan skje når en person blir så besatt av et eksperiment at det ikke er noe som hemmer vedkommendes oppførsel. Hele eksperimentet viser også hvor avhengige mennesker er av synet, og må se ting for å tro det. Det blir vist med at hunder ble nesten en forbannelse for Griffin, siden de kunne lukte ham uten problemer.

Topp ti tirsdag; Forfattere jeg eier mest bøker av

Image
Har bange anelser om at bloggerne bak The Broke and the Bookish  vet at bokelskere har en del bøker da de kom på denne ukens tema, som er ”topp ti forfattere jeg eier mest bøker av”. Siden jeg har 90-95 prosent av bøkene mine en annen plass en den 45 kvadratmeter store leiligheten min, måtte jeg basere meg på hukommelsen da jeg skrev  denne lista. 1.        J. R. R. Tolkien 2.        C. S. Lewis 3.        Kathy Reichs 4.        Susan Sizemore 5.        Anne Rice 6.        Jane Austen 7.        Roald Dahl 8.        Sergei Lukyanenko 9.        Neil Gaiman 10.    J. K. Rowling

Dikt; Wishing Stars av Lang Leav

Image

Omtale; I am Nujood, Age 10 and Divorced av Nujood Ali

Image
Kom over boka “I am Nujood, Age 10 and Divorced” av Nujood Ali som bokstråle via Bookcrossing , og angret ikke, samt at jeg kan krysse av Yemen på lista i "Land i verden"-prosjektet mitt. Kort fortalt omhandler boka om jenta fra Yemen og kampen hennes om å få til en skillsmisse i en alder av 10 år, noe av barndommen hennes, ekteskapet og tiden etter skillsmissen. Selv om boka ikke nødvendigvis passer for svake hjerter, er det i hvert fall sikkert at Nujood er et stabeist som ikke fant seg i marerittet hun levde i.

Topp ti tirsdag; Karakterer jeg ville hatt med meg på en øde øy

Image
Denne ukens topp ti tirsdag takket være The Broke and the Bookish  er hvilke karakterer jeg ville hatt med meg på en øde øy. Noen av dem er for kvaliteter de har, mens andre er av ren underholdningsverdi (i hvert fall nummer ti). Mine er som følger; 1.        Prof. Van Helsing (fra Dracula) 2.        Dr. Alan Grant (fra Jurassic Park; og ja, det er en bok, ikke bare film) 3.        Hermine Grang (fra Harry Potter) 4.        Gandalf (fra Hobbiten og Ringenes Herre) 5.        Ronja Røverdatter (fra boken med samme navn) 6.        Pippi Langstrømpe (fra boken med samme navn) 7.        Elizabeth Bennet (fra Stolthet og fordom) 8.        Jennifer Government (fra boken med samme navn) 9.        Sheri Foley (fra The Kill Crew av Joseph d’Lacey) 10.    Raoul Duke (fra Fear and Loathing in Las Vegas)

Dikt; At the Edge av Charles Bukowski

Image

Omtale; ”Klagesang for Easterly” av Petina Gappah

Image
I kombinasjon med ”Land i verden”-prosjektet mitt og Afrika-utfordringen jeg har begitt meg utpå i år, leste jeg novellesamlinga ”Klagesang for Easterly” av Petina Gappah (Zimbabwe). Novellene viser et folk som kjemper for et verdig liv under president Mugabes regime. De er fanget i en verden de ikke har særs mye kontroll over, men har allikevel drømmer og håp for fremtiden. Novellene bra skrevet og forfatteren formidler ikke noe ”offer”-mentalitet angående karakterene. ”Jeg lurer på hva folkemengden ville ha sagt hvis de hadde visst at de samlet seg her for å begrave en treboks med en jordsekk i, mens mannen de sørger over ligger i en umerket grav.”

Topp ti tirsdag; Favoritt filmer

Image
Denne ukens topp ti tema hos The Broke and the Bookish  omhandler en annen type historier; topp ti TV-serier eller filmer. Selv har jeg valgt å skrive om filmer. Min liste; 1.        Dracula – Dead and Loving It (har sett filmen såpass mange ganger at jeg kan majoriteten av replikkene, så det er ikke noe poeng i å se den sammen med meg, samt det var denne filmen som fikk meg seriøst interessert i Dracula) 2.        Beetlejuice 3.        The Legend of Sleepy Hollow 4.        Das Cabinet Des Dr. Caligari (noe for de med litt mer sære interesser, som inkluderer tyske skrekkfilmer fra 30-tallet. Denne var en av de første som ikke var ”bare” svart/hvitt, men også lekte med lilla og grønt under innspilling). 5.        The Addams Family Values 6.        Donnie Darko 7.        One Flew Over the Cuckoo’s Nest 8.        Chocolat 9.        Amélie 10.    The Matrix trilogien (ja, vet det er tre filmer, men det er noe over det med Platons huleligning og det med paral

Dikt; Afterthought av Lang Leav

Image

Omtale; En verdensomseiling under havet av Jules Verne

Image
Har hatt boka ”En verdensomseiling under havet” av Jules Verne stående i bokhylla over 10 år, og har til slutt somlet meg til å lese den (slik kan det gå når en har for mange bøker å lese, men ikke nok tid). Heldigvis kan jeg krysse av kategorien "Oversatt litteratur" i Back to the Classics - utfordringa. I 1866 blir en rekke skip skadet i sammenstøt med en merkelig dyrelignende skapning, og en ekspedisjon med professoren Pierre Arronax i spissen drar på leting etter svar på mysteriet. Som hell i uhell etter et kraftig sammenstøt med den såkalte skapningen, ender tre fra ekspedisjonen opp som fanger i ubåten Nautilus, med den noe mystiske kapteinen Nemo. Selve boka var grei nok, men følte at personene var noe ensformige; Ned Land var ”for” besatt på flukt og tjeneren til Arronax var irriterende lojal. Vil derimot påpeke at det derimot ikke hadde vært feil og hatt biblioteket til kaptein Nemo.

Dikt; Clocks av Lang Leav

Image

Dikt; Nothing Gold Can Stay av Robert Frost

Image

Omtale; A Yankee Girl at Fort Sumter av Alice Curtis

Image
I min jakt på bøker til ”Back to the Classics”-utfordringa kom jeg over boka ”A Yankee Girl at Fort Sumter” av Alice Curtis, som gjør at jeg kan krysse av ”historical fiction” kategorien, siden denne var skrevet på tidlig 1900-tallet og omhandler opptakten til den amerikanske borgerkrigen. Boka omhandler Sylvia, som opprinnelig kommer fra Boston, men bor i Charleston og blir venninne med ei slavejente på hennes egen alder. Sylvia er egentlig en snill jente, som dessverre får dritt etter seg fordi at familien hennes er imot slaveri, noe som ikke helt passer inn i Charleston. På en måte litt forfriskende å lese en bok med barn/ungdomsperspektiv om borgerkrigen og hvordan det påvirka folk rundt dem, selv om jeg kan innrømme at enkelte karakterers menneskesyn var noe skremmende sett med dagens øyne.

Topp ti tirsdag; Klassiske favoritter

Image
Kanskje på tide å hoste opp nok en topp ti tirsdag liste. Denne ukens tema, takket være bokbloggen The Broke and the Bookish  er topp ti klassiske favoritter. Har valgt å fokusere på noe av det litt eldre, siden at for min del, er en klassiker en bok som ”har holdt ut” en stund og/eller fått en slags ikonisk status. I noe tilfeldig rekkefølge; 1.        Roald Dahl – Charlie og sjokoaldefabrikken 2.        Astrid Lindgren – Ronja Røverdatter 3.        Kenneth Grahame – Det suser i sivet 4.        Michael Bond – Paddington 5.        Mary Shelley – Frankenstein 6.        Bram Stoker – Dracula 7.        J. R. R. Tolkien – Hobbiten 8.        Lewis Carroll – Alice i eventyrland 9.        Victor Hugo – Ringeren i Notre Dame 10.    Edgar Allan Poe – The Fall of the House of Usher and other stories